top of page

FESTIVALPROGRAM

Musik i Förändring

Tyresö Kyrka 7 augusti 19:00

NADIA BOULANGER (1887-1979)

Tre stycken för cello & piano 

​

GERMAINE TAILLEFERRE (1892-1983)

Pianotrio 

​

GEORGE GERSHWIN (1898-1937)

Promenade – Walking the Dog

Arr: Sebastian Manz

För klarinett, piano & stråk

​

paus

​

JOHANNES BRAHMS (1833-1897)

Klarinettkvintett 

​

Konserten är gratis!

​

Vi öppnar årets upplaga av Arkipelag Kammarmusikfestival i Tyresö kyrka med musik skriven under fyra decennier och över två kontinenter. Kring förra sekelskiftet och i decennierna som följde hände stora omvälvningar i samhället och världen blev ständigt mer internationell.

 

Detta kom också till uttryck i dåtidens musik och hur den utvecklades i ständigt flera riktningar. Kompositörerna fick större möjligheter att resa och söka inspiration från flera håll, vilket även fallet med de tre kompositörerna vi presenterar i konsertens första halva. 

 

Nadia Boulanger, Germaine Tailleferre och George Gershwin reste alla mellan Frankrike och USA, och var alla tre bosatta både i Paris och New York under perioder av sina liv. När Gershwin flyttade till Paris på 1920-talet var det för att studera med just Boulanger, men hon avvisade honom med en kommentar om att hon “inte hade något att lära honom”.

 

Det är Boulanger som inleder konserten med sina “Tre stycken från cello och piano” från 1914, efterföljt av Tailleferres livliga pianotrio, komponerad bara två år senare. Därefter presenterar vi Gershwins “Walking the Dog” i ett unikt arrangemang för klarinett, piano och stråkar, innan vi rör oss några decennier tillbaka i tiden, till 1890-talet och Brahms älskade klarinettkvintett.

Folkjazz på svenska

Mälarhöjdens kyrka 9 augusti 18:00

Sångerskan Ellen Almgren och pianisten Olov “Klyv-Olle” Lindroth bjuder in till lekfullt och innerligt duospel i folkmusikens tecken. I sitt spel tar de två avstamp i den svenska folktraditionen, men tar sig även an både mer och mindre kända visor och jazzmelodier i nyskapande arrangemang.

 

Ellen och Olov möttes på Kungliga Musikhögskolan där de båda studerade folkmusik. Under studietiden har de spelat tillsammans i många olika konstellationer och utvecklat ett närmast telepatiskt samspel. Nyfikenhet och närvaro är ledorden när de nu möts i en somrig konsert i Mälarhöjdens kyrka, där de rör sig sömlöst mellan tradition och improvisation.

​

Konserten är gratis!

Från Fyn till Florence

Storängssalen 8 augusti 19:00

CAROLINE SHAW (f. 1982)

Limestone & Felt

För viola & cello

​

NANCY DALBERG (1881-1949)

Stråkkvartett nr 1

​

paus

​

PYOTR TCHAIKOVSKY (1840-1893)

Souvenir de Florence

För stråksextett

​

Biljett kostar 136kr

Barn 0-12år gratis!

 

​

Caroline Shaws duo “Limestone & Felt” för viola och cello inleder konserten i vackra Storängssalen. Verket, som utforskar kontrasterna mellan det mjuka och det hårda, mellan kalksten (limestone) och filt (felt), slår an tonen för konserten som helhet när den tar oss på en resa från det fynska landskapet till italienska Florens.

 

Kontraster står centralt också i Nancy Dalbergs stråkkvartett i d-moll. Dalberg växte upp på godset Mullerup på Fyn och studerade komposition för bland annat Carl Nielsen. Det var Nielsen som i 1915 arrangerade den konsertafton där den första stråkkvartetten, som skulle bli stående som ett av Dalbergs mest kända verk, framfördes första gången. 

 

Konserten fick blandade recensioner och just “för stora kontraster” var en av kritikernas anmärkningar om kvartetten, i tillägg till kommentarer om frånvaron av “kvinnlighet” i kompositionerna – en kommentar som skulle följa Dalberg under hela hennes kompositionskarriär.

 

Vi avslutar konserten i Italien och Florens. När Tchaikovsky befann sig i Florens 1890, hänfördes han av det vackra italienska landskapet, det varma klimatet och kontrasten till den ryska vintern. “Det föregår en magisk skiftning i mig” skrev han under vistelsen. Trots detta fanns de ryska rötterna hela tiden med under ytan i när han skrev ett av temana till det som skulle bli hans storslagna sextett “Souvenir de Florence”.

Grünewaldvillan 10 augusti 16:00

Toner & tavlor

Välkommen till en eftermiddag av konst och kammarmusik! Under festivalens sista konsert kan du se – och höra – resultatet av vårt samarbete med konstskolan Kajsa och Olle Nymans ateljéer. Tavlor målade av skolans elever, inspirerade av Bachs musik, visas upp i en kombinerad vernissage och konsert i konstnären Isak Grünewalds tidigare ateljé.

 

Under konserten framförs satser ur olika verk spelat tidigare under festivalen blandat med välkända pärlor. Du kan höra allt från Gershwins svängiga rytmer och Nadia Boulangers stycken för piano och cello till Tchaikovskys Souvenir de Florence, Vivaldis Sommar och nordisk romantik i form av Nancy Dalberg och Tor Aulin. I tillägg spelas norsk folkmusik arrangerat av Danish String Quartet.

 

Här finns något nytt att upptäcka oavsett om det är din första klassiska konsert eller om du är en flitig konsertgångare och bevandrad inom kammarmusiken. Dörrarna för vernissagen öppnas 15.30, en halvtimme innan konsertens början.

 

Biljett kostar 136kr

Barn 0-12år gratis!

​

​

bottom of page